Bananowo – kokosowe brownie z fasoli

Dodano: 30 czerwca 2015 • Desery, KuchniaDodaj komentarz

3

Składniki:

  • 200g białej fasoli
  • banan ( 1 sztuka )
  • 25g mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 całe jajko + białko jaja
  • ok. 75ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 20g xylitolu
  • garść posiekanych daktyli
  • gorzka czekolada bezglutenowa np. Vanini


Sposób przygotowania:

Fasolę namaczamy na około 12h w wodzie. Odsączamy, przekładamy do miski dodając pokrojonego banana po czym blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, kakao,  jajko +  białko – wszystko razem miksujemy stopniowo dodając mleczko kokosowe do uzyskania  jednolitej masy. Dodać pokrojone daktyle  i wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem foremki ( nasza miała wymiar 24cm x 24cm ). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać pokrojoną czekoladą.

2 5

7 8

4 1

Tagi: , , , , ,