Bezglutenowa tarta budyniowa

Dodano: 8 maja 2017 • Desery, Kuchnia1 komentarz

 


Składniki:

Spód:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5-7 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka ksylitolu lub miodu ( opcjonalnie )


Masa budyniowa:

  • 250ml mleka kokosowego
  • 1 żółtko
  • 40g mąki kasztanowej
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub miodu ( opcjonalnie )


Dodatkowo:

  • świeże owoce


Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto miksujemy razem w blenderze. Powinno być gładkie, gęste i lepkie jak ciastolina. Wyrobionym ciastem wykładamy formę do tarty nasmarowane olejem kokosowym. Ciasto powinno mieć grubość ok 5 mm. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 15 minut (brzegi powinny być przyrumienione, powierzchnia może być jasna. Wyjmujemy i studzimy.

⅓ mleka kokosowego odlewamy do miseczki, dodajemy żółtko, ziarna wanilii, ksylitol i stopniowo, cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę kasztanową. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy (jeśli jest za gęsta można dodać odrobiny mleka). Pozostałą część podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Ściągamy mleko z ognia, dodajemy przygotowaną wcześniej masę i energicznie mieszamy tak, żeby nie powstały grudki. Zostawiamy na chwilę aby budyń ostygł.

Ostudzoną masę budyniową nakładamy na ostudzoną tartę. Na wierzchu układamy ulubione lub sezonowe owoce.

Smacznego!

Komentarze

  1. zmiksowani.pl napisał(a):

    Powodzenia na Chojniku ;P