Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Dodano: 11 września 2015 • Desery, KuchniaDodaj komentarz

4

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g kaszy gryczanej
  • 50g mąki kokosowej
  • 150ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu lub xylitolu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan
  • 1/2 soli himalajskiej

 
Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej po czym mieszamy i blendujemy z ugotowaną i ostudzoną kaszą gryczaną, mleczkiem, mąką kokosową, miodem oraz żółtkami jaj.
Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy lekko mieszając do wcześniej zblendowanej masy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto rozprowadzając dokładnie po brzegach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.

 

Tagi: , , , , ,