Domowe czekoladki Reese’s

Dodano: 1 stycznia 2016 • Desery, KuchniaDodaj komentarz

3

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady 70-85% kakao
  • ok 100g masła orzechowego (np. z nerkowców lub migdałowego )
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ksylitol lub cukier kokosowy

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej po czym dodajemy olej kokosowy, ksylitol i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na 1/3 wysokości do silikonowych foremek ( mogą być takie jak do muffinek ) i odstawiamy do lodówki aż do momentu kiedy czekolada stwardnieje. Schłodzone foremki wypełniamy warstwą masła orzechowego i ponownie zalewamy aż do przykrycia płynną masą czekoladową i odstawiamy do lodówki do wystygnięcia.

W pierwszej wersji zrobiliśmy bez dodatku żadnej substancji słodzącej i wyszły smaczne ale mocno gorzkie, także ilość ksylitolu lub cukru kokosowego zależy od indywidualnych preferencji

Smacznego!

Tagi: , , , ,