Placki dyniowe

Dodano: 5 października 2015 • Desery, Kuchnia1 komentarz

5

Składniki:

  • 1 ½ szklanki startej na drobnych oczkach surowej dyni
  • 130g mąki kasztanowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kremu z mleczka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Dynię,  jaja, krem kokosowy oraz ksylitol miksujemy na gładką masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy  mąkę kasztanową aż do uzyskania gęstego ciasta. Na koniec dodajemy sodę oczyszczoną oraz sok z cytryny.

Mocno rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym. Nakładamy porcje ciasta (1  łyżka stołowa) i smażymy z obu stron aż się zrumienią. Placuszki szybko się smażą, dlatego trzeba ich pilnować i w odpowiednim czasie przerzucić na drugą stronę.

Podajemy na słodko lub wytrawnie 🙂

Smacznego!

 

Tagi: , , , , ,

Komentarze

  1. rategazelle napisał(a):

    Wyglądaja cudnie, a co do masła to uwielbiam je