Tarta z owocami sezonowymi

Dodano: 18 lipca 2015 • Desery, KuchniaDodaj komentarz

2

Składniki:

Spód:

  • 200g masła
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanka mąki kasztanowej
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 130g mleczka kokosowego
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • owoce sezonowe

 
Sposób przygotowania:

Składniki ciasta ( w tym masło pokrojone w kostkę ) wrzucamy do misy melaksera lub tak jak w naszym przypadku ugniatamy ciasto rękoma do osiągnięcia gładkiej masy. Naczynie na tartę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy ugniatając po całej formie, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko kokosowe miksujemy do momentu aż osiągnie odpowiednią gęstość. Cukier trzcinowy blendujemy lub ugniatamy moździerzem aby uzyskać puder i dodajemy go stopniowo wraz z serkiem mascarpone do masy kokosowej cały czas miksując by nie powstawały grudki. Powstałą masę przelewamy na spód gotowego ciasta. Owoce po wcześniejszym umyciu i osuszeniu układamy na wylanej masie.

Tagi: , ,